September 2015

4 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of September 2015.

Sa Inovative është Shqipëria?

Cili është vendi më inovativ në Botë? Të dhënat e Indeksit Global për Inovacionin i përgjigjen pikërisht kësaj pyetje. Pak ditë më pare, Universiteti Cornell, Shkolla e Biznesit INSEAD dhe Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale publikuan një raport i cili rendit 140 vende dhe ekonomi në mbarë botën sipas nivelit të inovacionit (The Global Innovation Index 2015). Renditja bazohet në 79 indikatorë. Nuk është për t’u habitur që Zvicra, Britania e Madhe, Suedia, Hollanda dhe Amerika kryesojnë listën.

Me Sytë nga Bujqësia

Gjatë një vizite në qarkun e Vlorës vizituam zona bujqësore me mundësi zhvillimi në fushën e agrobiznesit dhe frutikulturës. Potenciali i tyre është ngushtësisht i lidhur me turizmin. E ndërsa vlerat natyrore e historike të zonës janë të pranishme, e kam të pamundur të evitoj problematikat dhe hendeqet e shumëllojshme.

Mbi Guidat Turistike të Munguara

Nuk ndodh rrallë të mendoj ndërsa udhëtoj nëpër Shqipëri sa do më konvenionte një guidë që mund të më çonte në vende të cilat nuk i njoh, ku nuk do merrja guximin të shkoja vetëm, vende historinë e të cilave e njoh shumë pak.

Idealisht duhet të ishte dikush me shumë energji dhe entuziazëm, me një personalitet miqësor, i besueshëm, korrekt, i përpiktë, me njohuri për historinë dhe gjeografinë, e pse jo i artikuluar mjaftueshëm për sfidat sociale të Shqipërisë. Akoma më mirë po të ishte vendas e të kishte informacion për prodhimet tipike të zonës e restorantet më të mira.

Shëngjergji nga Sytë e të Rinjve

Në vazhdim të postimeve të mëparshme në lidhje me Shëngjergjin, po ju tregojmë një përmbledhje nga ditët e kaluara duke eksploruar Shëngjergjin, markuar një shteg për ecje malore dhe ndihmuar një familje për ta shndërruar shtëpinë e tyre në një “guesthouse”.

Navigate