VET

10 Posts Back Home

Hoteleri /Turizëm Anxhela Koshi – Sarandë

Anxhela, 19 vjeҁ, është maturante në degën Hoteleri – Turizëm pranë shkollës së mesme Antoni Thanasi, Sarandë. Lindur dhe rritur në Greqi deri në moshën 14 – vjeҁare, kthehet sëbashku me familjen në Shqipëri pas krizës ekonomike. Ndonëse nga Gjirokastra vendosin të jetojnë në Sarandë, duke qënë se mundësitë për të gjetur një punë janë më të shumta. Në krye të katër viteve, Anxhelën e ndajnë vetëm pak muaj nga marrja e dipllomës së maturës,ashtu sikurse pak kilometra nga vendi ku ajo dëshiron të kthehet, tashmë për të punuar në zanatin e saj si guzhiniere. Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Kur isha më e vogël dhe jetoja në Greqi, mbaj mend herën e parë kur pashë programin e gatimit “Masterchef Junior”. Më bëri shumë përshtypje, dhe menjëherë i thashë mamit se doja të filloja ti gatuaja unë gjellët e shtëpise. Sa më shumë gatuaja, aq më shumë më pëlqente, e kështu…

Olimpiada e Aftësive 2016 “Unë zgjedh Arsim Profesional”

Olimpiada e Aftësive 2016 hapi portat nën moton “Unë zgjedh Arsim Profesional” për të gjitha shkollat dhe qëndrat profesionale në vend. Përgjatë tre ditëve, 20 – 22 maj, shkollat konkuruan për aftësitë më të mira në drejtimet mësimore: Bujqësi / Kopshtari / Elektroteknikë / Instalime Elektrike / Hoteleri -Turizëm / Rrobaqepësi / Ndërtim / Përpunim Druri dhe Termohidraulikë. 32 Shkolla, 10 Qëndra të Formimit Profesional dhe dhjetra kompani private ishin të pranishëm. Ministria e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë ka nisur një reformë të thellë duke riorientuar arsimin profesional drejt nevojave reale të tregut. Në kuadër të kësaj reforme, eventi “Olimpiada e Aftësive 2016” solli bashkë aktorët dhe ofruesit publikë e privatë të Arsimit dhe Formimit Profesional, duke promovuar avantazhet e AFP-së. Olimpiada e Aftësive 2016 është një nisëm e Ministrisë së Mirëqenies Sociale dhe Rinisë, organizuar me mbështetjen e UNDP-së dhe Ambasadës Zviceriane.

Elektroteknikë Denis Hasani – Shkodër

Denisi, 19 vjeҁ, është maturant në degën Elektroteknikë pranë shkollës së mesme Arben Broci, Shkodër. Paralel me shkollimin, ai ka mundur të ushtrojë profesionin e tij duke punuar me instalime civile të makinerive elektrike dhe shtëpiake. Të ardhmen Denisi e shikon si i diplomuar në inxhinieri elektrike pranë Universitetit të Tiranës. Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Ajo që më shtyu të zgjidhja këtë shkollë ishte perspektiva e të fituarit të një profesioni pas disa vitesh. Të dy prindërit e mi kanë ndjekur këtë shkollë dhe ma rekomanduan, pavarësisht se zgjedhjen ma lanë mua. Zgjodha drejtimin për elektronikë pasi që i vogël më ka ardhur dora për të riparuar paisje elektrike dhe shtëpiake. Edhe pse viti i parë ishte pak i vështirë në krahasim me 9 –vjeҁaren, mendoj që kam bërë zgjedhjen e duhur, pasi shkolla më ka mundësuar që të punoj paralelisht dhe të fitoj të ardhura. Cilat janë pikat e…

Tekstil/Konfeksione Mateo Mengshi – Tiranë

Mateo, 20 vjeҁ, është duke ndjekur vitin e fundit në degën Tekstil- Konfeksione pranë shkollës Teknike Ekonomike, Tiranë. Larguar që në moshën 1-vjeҁare drejt Greqisë për të jetuar aty plotë 15 vite,  rikthehet në Shqipëri dhe vendos të ndjeki arsimin profesional me objektivin e qartë për të hapur një rrobaqepësi të tijën si dhe të vazhdojë për inxhinieri tekstilesh dhe konfeksionesh. Edhe pse nga të paktët djem në klas, entuziazmin dhe pasionin për stilimin, qepjen dhe formën e transmeton natyrshëm teksa ulet pranë makinës qepëse. Klasa e Tekstil – Konfeksioneve  Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Po nuk kisha si të zgjidhja ndryshe. Shume njerëz të mi të afërt, perfshirë këtu edhe mamanë, kanë punuar me rrobaqepësi. Gjithmonë më ka pëlqyer si drejtim, dhe mbi të gjitha është një fushë ku gjithmonë do të ketë nevojë për profesionistë. Cilat janë pikat e forta dhe ato të dobëta të formimit tënd këto katër…

Shërbime Sociale Diana Shabani – Fier

Diana, 18 vjeҁ është duke ndjekur vitin e tretë në drejtimin Shërbime Sociale në shkollë e mesme profesionale Rakip Kryeziu, Fier. Ndonëse kjo degë ka rreth katër vite që është hapur, fluksi i nxënësve të interesuar për t’u regjistruar sa vjen dhe rritet. Diana është një nga vajzat e shumta që vazhdojnë në këtë drejtim, dhe shprehet e kënaqur me atë ҁfarë ka mësuar deri tani. E dhënë pas lëndëve shoqërore dhe interesit që ka për psikologjinë si dhe për t’ju gjendur afër atyre në nevojë, Diana e kishte të lehtë të merrte vendimin për të nisur arsimin e saj profesional në fushën e shërbime sociale. Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Faktikisht qëkur përfundova shkollën 9-vjeҁare kisha krijuar idenë se një shkollë profesionale do të më përgatiste më mirë për tregun e punës, meqënëse shumë orë shpenzohen në praktik pranë qëndrave të fëmijëve ose të moshuarve dhe spitale. Cilat janë pikat…

Hoteleri – Turizëm Belentina Sina – Tiranë

Belentina është maturante në degën Hoteleri – Turizëm pranë shkollës së mesme Hoteleri Turizëm, Tiranë. Ndonëse prindërit nuk ishin dakort për një drejtim profesional, ajo ishte e bindur se praktikat e shpeshta që përfshinte arsimi profesional do ti siguronin një eksperiencë më të madhe në tregun e punës krahasuar me gjimnazet e përgjithshme. Në krye të katër viteve, Belentina 19 vjeҁ, ka punuar si guzhiniere (Tirana International), recepsioniste (Rogner) dhe kamariere (Melograno). Pak muaj përpara maturës, ajo është gati për sfidën e radhës, të punësohet në një agjensi turistike. Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Gjatë vitit të fundit të 9 vjeҁares disa nga shkollat profesionale në Tiranë na vizituan për të na treguar më shumë për drejtimet që ata ofronin. Ajo që më shtyu të zgjidhja këtë shkollë ishin orët intensive të praktikës pranë biznesit. Ndonëse pa mbështetjen e prindërve, zgjodha të ndiqja drejtimin e hoteleri – turizmit. Cilat janë pikat…

Teknologji Informacioni & Komunikimi Stelina Brahaj – Vlorë

Stelina është duke ndjekur vitin e parë në drejtimin TIK (Teknologji Informacioni dhe Komunikimi) pranë shkollës Pavarësia, Vlorë. Lindur në fshatin Llakatund, Stelina do përballej me vështirësinë e të lindurit paraplegjike.Por kjo nuk e pengoi atë të vazhdonte shkollimin e saj. Gjithmonë e buzëqeshur, edhe pse në karrigen me rrota, Stelina duket se ndihet mjaft mirë e rrethuar me miq të cilët i përshëndet teksa kalojnë në oborr. “Më pëlqen të shoqërohem me djem. Janë më pak të komplikuar dhe thurin më pak intriga”, thotë Stelina teksa përshëndet shokun e radhës. Gjatë pushimit të gjatë, oborri i shkollës gumëzhin nga nxënësit, shumica e të cilëve janë djem. Përse zgjodhe Arsimin Profesional? Gjatë vitit të fundit të 9 vjeҁares po peshoja zgjedhjen për të vazhduar për kanto duke qënë se më jepet për të kënduar. Por kjo nuk mjaftonte për të siguruar një të ardhme të sigurt. Zgjodha TIK sepse mendoj…

Me Sytë nga Bujqësia

Gjatë një vizite në qarkun e Vlorës vizituam zona bujqësore me mundësi zhvillimi në fushën e agrobiznesit dhe frutikulturës. Potenciali i tyre është ngushtësisht i lidhur me turizmin. E ndërsa vlerat natyrore e historike të zonës janë të pranishme, e kam të pamundur të evitoj problematikat dhe hendeqet e shumëllojshme.

Mbi Guidat Turistike të Munguara

Nuk ndodh rrallë të mendoj ndërsa udhëtoj nëpër Shqipëri sa do më konvenionte një guidë që mund të më çonte në vende të cilat nuk i njoh, ku nuk do merrja guximin të shkoja vetëm, vende historinë e të cilave e njoh shumë pak.

Idealisht duhet të ishte dikush me shumë energji dhe entuziazëm, me një personalitet miqësor, i besueshëm, korrekt, i përpiktë, me njohuri për historinë dhe gjeografinë, e pse jo i artikuluar mjaftueshëm për sfidat sociale të Shqipërisë. Akoma më mirë po të ishte vendas e të kishte informacion për prodhimet tipike të zonës e restorantet më të mira.

Navigate