October 2015

4 Posts Back Home
Showing all posts made in the month of October 2015.

Pse Femrat Duhet të Punojnë 5 Javë më Shumë në Vit?

Hendeku gjinor i pagës është dallimi në të ardhura mes femrave dhe meshkujve, bazuar në mesataren e të ardhurave bruto për orë pune. Ky shkrim krahason pabarazinë në paga në Shqipëri dhe në vende të ndryshme të Europës.

Mesatarisht në Bashkimin Europian, gratë fitojnë rreth 16% më pak se meshkujt. Ashtu sikurse reflektohet edhe në hartë, hendeku gjinor varion nga më i ulti (10%) në vende si Slloveni, Maltë, Poloni, Itali, Luksemburgu dhe Rumania deri tek shifra të cilat e kalojnë 20% si në Hungari, Sllovaki, Republikën Çeke, Gjermani, Austri dhe Estoni.

Në Kërkim të Talenteve – Indeksi Global i Kapitalit Njerëzor 2015

Në një të ardhme të afërt talenti, jo kapitali monetar, do të jetë faktori kryesor që ushqen inovacionin, konkurrencën dhe rritjen ekonomike. Të dhëna globale tregojnë se gjatë vitit të kaluar më shumë se një e treta e punëdhënësve janë përballur me vështirësi në gjetjen e talenteve. Afërsisht gjysma mendojnë se mungesa e talenteve ka një ndikim negativ në ecurinë e biznesit të tyre. Ndërkohë  shumë talente në botë mbeten ende të pashfrytëzuara.

Si të nxjerrësh para nga hithra?

Kultivimi i agrumeve, ullirit, grurit e produkteve të tjera bujqësore siguron të ardhura për një pjesë të konsiderueshme të fshatarëve në jug të Shqipërisë. Përtej këtyre produkteve tipike, një burim tjetër të ardhurash e punësimi mund të jenë edhe bimë të tjera që rriten natyrshëm në këto zona. Ato çka më parë janë konsideruar si mbetje bujqësore sot mund të konvertohen në lëndë të parë për industrinë tekstile, farmaceutike etj.

Papunësia – Shifra që na bëjnë të mendojmë

Para pak ditësh EUROSTAT publikoi të dhënat më të fundit mbi tregun e punës në vendet e BE-së. Shkalla mesatare e papunësisë në 28 vendet anëtare ishte 9.5% në muajin gusht 2015 e pandryshuar nga një muaj më parë, por krahasimisht më ulët se e njejta periudhë në 2014 (10.1%). Shkalla e papunësisë e të rinjve arriti 20.4%. Në Shqipëri papunësia qëndron në shkallën 17.3%, ndërsa tek të rinjtë ka arritur 34.2%.

Navigate