Inovacion

9 Posts Back Home

Programi i Vetëpunësimit hap aplikimet për të rinjtë deri ne 30 vjeҁ

Programi i Vetëpunësimit nis fazën e dytë të aplikimeve. Gjatë periudhës 15 Dhjetor, 2016 – 16 Janar, 2017, të rinjtë deri në 30 vjeҁ, do të kenë mundësinë të aplikojnë online në aftesi.info/vetepunesimi/apliko-tani https://www.youtube.com/watch?v=oJOz8_YnUsI Pas përfundimit të suksesshëm të fazës së parë e cila konkludoi me mbështetjen e 38 të rinjve për t’u vetëpunësuar duke regjistruar biznesin e tyre, programi rifillon gjithçka nga e para sërisht për idetë e reja të biznesit të cilat kërkojnë mbështetje. Programi i Vetëpunësimit zbatohet nga UNDP në bashkëpunim me Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe Rinisë dhe mbështet të rinjtë që kanë dëshirën dhe vizionin për të ndërtuar biznesin e tyre. Nëpërmjet trajnimit mbi vetëpunësimin, këshillimeve të vazhdueshme gjatë gjithë fazave të programit, dhe mbështetjes financiare (në formën e pajisjeve dhe / ose materialeve) programi asiston në transformimin e ideve në biznese të qëndrueshme.

Jo Thjeshtë për Hir të Inovacionit

Cool, futuristik, teknologjik, out-of-the-box, të gjitha fjalë të asociuara rëndomtë me inovacionin. Gati gati të krijojnë idenë që vështirë se mund të jesh pjesë e tij. Po realisht inovacioni është më shumë proçes dhe bashkëpunim se sa llampa briliante idesh që papritur ndizen në mendje kreative. U deshën 2 ditë, 20 orë, 40 të rinj dhe një ambjent frymëzyes që të arrinim në këtë përfundim.  

Innovation Boot Camp

A e dini se në 2013 rreth 60% e femrave mbi 18 vjeç në Shqipëri kanë raportuar se kanë përjetuar dhunë fizike, psikologjike ose / edhe seksuale ? Ndonëse shifrat janë alarmante, viktimat e dhunës shpesh mbeten të padukshme.

Innovation Boot Camp

90 Minuta Ndryshe

90 minuta shpesh ikin pa kuptuar, ndërsa vrapojmë për t’ju përgjigjur email-eve e kërkesave të shumta, ndërsa hyjmë e dalim nëpër takime e konferenca të stërgjatura, ndërsa jemi duke raportuar në një gjuhë larg atyre të cilëve mundohemi t’u shërbejmë. Brenda UNDP-së të gjithë flasim për networking, për sinergji, për nevojën për të koordinuar më mirë ndërhyrjet tona, por rrallë herë krijojmë hapësira për të punuar sëbashku për sfida të prekshme. Të premten e kaluar 90 min sëbashku ishin ndryshe.

Në Kërkim të Talenteve – Indeksi Global i Kapitalit Njerëzor 2015

Në një të ardhme të afërt talenti, jo kapitali monetar, do të jetë faktori kryesor që ushqen inovacionin, konkurrencën dhe rritjen ekonomike. Të dhëna globale tregojnë se gjatë vitit të kaluar më shumë se një e treta e punëdhënësve janë përballur me vështirësi në gjetjen e talenteve. Afërsisht gjysma mendojnë se mungesa e talenteve ka një ndikim negativ në ecurinë e biznesit të tyre. Ndërkohë  shumë talente në botë mbeten ende të pashfrytëzuara.

Si të nxjerrësh para nga hithra?

Kultivimi i agrumeve, ullirit, grurit e produkteve të tjera bujqësore siguron të ardhura për një pjesë të konsiderueshme të fshatarëve në jug të Shqipërisë. Përtej këtyre produkteve tipike, një burim tjetër të ardhurash e punësimi mund të jenë edhe bimë të tjera që rriten natyrshëm në këto zona. Ato çka më parë janë konsideruar si mbetje bujqësore sot mund të konvertohen në lëndë të parë për industrinë tekstile, farmaceutike etj.

Sa Inovative është Shqipëria?

Cili është vendi më inovativ në Botë? Të dhënat e Indeksit Global për Inovacionin i përgjigjen pikërisht kësaj pyetje. Pak ditë më pare, Universiteti Cornell, Shkolla e Biznesit INSEAD dhe Organizata Botërore e Pronësisë Intelektuale publikuan një raport i cili rendit 140 vende dhe ekonomi në mbarë botën sipas nivelit të inovacionit (The Global Innovation Index 2015). Renditja bazohet në 79 indikatorë. Nuk është për t’u habitur që Zvicra, Britania e Madhe, Suedia, Hollanda dhe Amerika kryesojnë listën.

Design Thinking – Një mënyrë për të inovuar

Keni dëgjuar ndonjëherë për konceptin e “Design Thinking”? Ndërsa asocimi me elementë estetikë apo teknologjinë është i natyrshëm, realisht është më shumë se kaq. Është një koncept i ri, një mënyrë e re e të punuarit për t’ju përgjigjur më shpejtë nevojave komplekse të lindura ndër të tjera si rrjedhojë e zhvillimit marramendës të teknologjisë. Tek UNDP, sot, në bashkëpunim me Gconsultancy Innovation, eksploruam hallkat e design thinking dhe si mund ta përdorim në punën tonë të përditshme.

Shëngjergj – Sa larg dhe afër zhvillimit të qëndrueshëm turistik

7 të rinj që ndjekin studimet pranë fakulteteve të Tiranës në degët e Arkitekturës, Turizmit, Planifikimit Urban, Ekonomisë, Industrisë Ushqimore dhe Mjedisit janë bërë pjesë e një nisme të UNDP-së dhe GIZ për promovimin e eko-turizmit në zona relativisht të panjohura. Shëngjergji, një komunë e vogël vetëm një orë larg Tiranës, dhe me një popullsi rreth 2000 banorë, është përzgjedhur si një destinacion me potencial për të zhvilluar një turizëm aktiv, me impakt mjedisor minimal, i cili nxjerr në pah vlerat autentike të zonës. Ky postim vjen nga këndvështrimi i njërit prej studentëve, Dhorit, pas vizitës së parë në Shëngjergj.

Navigate